Fiverr – Kuka huijaa ketä? | Kokemuksia vitosen hanttihommista

 10.10.2023

Kansainvälinen halpuutuspalvelu Fiverr välittää freelancer-keikkoja vitosella. Kahvin ja pullan hinnalla voit ostaa melkein mitä hyvänsä: käännöksiä, artikkeleita, logoja, lemmenloitsuja ja sloganeita… Halvalla ei saa hyvää, mutta ketä palvelussa oikeasti huijataan?

Tilanne on tuttu kaikille, mutta maryadams111 pukee sen sanoiksi: ”There are loads of confusion mingling in the mind of a person to think what he/she can do to earn money.”

Paljon epätietoisuutta pyöriskelee miehen/naisen mielessä, joka miettii miten ansaita rahaa.

Paljon epätietoisuutta pyöriskelee myös minun mielessäni. Siksi olen pyytänyt kolmelta kirjoittajalta halpuutuspalvelu Fiverrissa viidensadan sanan blogiartikkelia. Aihe on ihmiselle helppo, koneelle vaikea: kirjoittajan omat kokemukset Fiverrissa.

[sense_inarticle]

Mikä on Fiverr?

Fiverr on vuonna 2009 perustettu sähköinen markkinapaikka, jossa freelancerit myyvät keikkoja halvimmillaan viidellä dollarilla. Sivulta voit ostaa logoja, sloganeita, kuvituksia, lemmenloitsuja, lakidokumentteja, kirouksenpoistoa tai vaikka henkilökohtaisen tervehdyksen Morgan Freemanin äänellä.

Fiverr kuorii jokaisesta keikasta osuuden itselleen: ostaja maksaa viiden dollarin keikasta 0,5 dollarin palvelumaksun, mikä käy ilmi vasta ostovaiheessa. Myyjä puolestaan maksaa 20 % palkkiostaan Fiverrille, eli viiden dollarin keikasta käteen jää neljä.

Sinulle

Markkinointipodcast maailmanvalloittajille

Markkinointipodcast maailmanvalloittajille

Kokeile kuuntelua nyt

Markkinointiperuna / Spotifyssa ja podcast-alustoilla

Pysy edellä ja kasva kansainvälisesti asiantuntijavieraiden avustuksella.

Sinulle

Kuka minä olen sanomaan?

Käyn vessassa katsomassa peiliin ennen kuin rekisteröidyn sivulle. Pesuhuoneen kaapissa on sähköhammasharja, hammaslankaa ja perusvoidetta, jota laitan parranajon jälkeen. En muista, paljonko maksoin niistä.

Olen käynyt Cannesissa kadehtimassa ruotsalaisia ja minusta on juttu paikallislehdessä. Huomenna menen töihin, jossa tienaan vitosen aamukahvin juomalla.

HIGH QUALITY and SEO OPTIMIZED: Halpapalveluiden artikkelien laatu

Valitsen kirjoittajan, jonka profiilikuvassa on nainen ja lapsi. ”I will write a blog article of 500 words” on keikan nimi. Sen on arvostellut 415 ostajaa ja sen arvosana on 4,8 viidestä. Myönteisiä arvosteluita on 97 %.

HIGH QUALITY ja SEO OPTIMIZED. Kolme vuotta freelancerina. Kotoisin Yhdysvalloista ja äidinkielenä englanti. Hyvältä vaikuttaa.

Order Now -nappula vie suoraan tilausivulle, jossa valitaan maksutapa. Maksan PayPalilla. Kyse on vain vitosesta, joten sokkona maksaminen mietityttää vain hetken.

Automaattinen vastausviesti kysyy lisätietoja: artikkelin aihetta, pituutta, avainsanoja ja artikkelin viestiä. Työ on vain niin hyvä kuin briiffi, joten alan naputella: Kirjoitan blogikirjoitusta Fiverrista ja kirjoittajista, etsin kolmea kirjoittajaa kertomaan oman tarinansa, jotka kerään yhdeksi jutuksi. Otan mielelläni vastaan kaikki sisäpiirin mehukkaat yksityiskohdat.

”Koko jutun tyyli tulee olemaan ylemmyydentuntoinen”, kirjoitan briiffiin. ”Siinä ’ammattikirjoittaja’ halveksuu halpatyötä, mutta oppii lopuksi nöyryyttä ja kunnioitusta Fiverrin kirjoittajia kohtaan.”

Sinulle

Markkinointipodcast maailmanvalloittajille

Markkinointipodcast maailmanvalloittajille

Kokeile kuuntelua nyt

Markkinointiperuna / Spotifyssa ja podcast-alustoilla

Pysy edellä ja kasva kansainvälisesti asiantuntijavieraiden avustuksella.

Sinulle

Lähetä.

Täydellinen artikkeli Romaniasta Fiverrin kautta

Yhdysvaltain minimipalkka on 7,25 dollaria tunnilta. Jos siihen haluaa päästä, Fiverr-myyjän pitää hoitaa koko tilaus reilussa puolessa tunnissa. Tähän työhön kuuluu briiffin lukeminen, mahdollinen taustatyö, viidensadan sanan kirjoittaminen, toimittaminen sekä mahdolliset lisämuutokset.

Toinen kirjoittaja, rhalou, lupaa esittelytekstissään kirjoittaa täydellisen artikkelin. Profiilissa lukee, että hän on Romaniasta ja valmis kirjoittamaan mistä tahansa aiheesta. Arvostelut näyttävät lähes poikkeuksetta viittä tähteä.

”Outstanding Experience!” näyttää olevan Fiverr-slangia, joka toistuu kaikkien myyjien arvosteluissa. Halvalla ei saa hyvää, mutta priimaa tuppaa tulemaan.

Maksan viisi dollaria ja annan saman briiffin kuin maryadams111:lle. Palvelu ilmoittaa, että juttu toimitetaan viiden päivän kuluessa.

Juklok Holmes löytää johtolangan

Googlailen maryadams111:tä ja rhalouta. Maryn hupparista Googlen käänteinen kuvahaku löytää college-urheilujoukkueen logon. Jäljet johtavat Iowaan.

Päättelen, että maryadams111:n koko nimi on Mary Adams ja narskuttelen piipun päätä poskihampaillani. Näillä tiedoilla löydän LinkedInistä erityisopettajan, joka sopii tunnusmerkkeihin, sillä Fiverrin profiilikuvassa Mary poseeraa erityisoppilaan kanssa. Joku Mary Adams on siis olemassa.

Rhalousta löydän käänteisellä kuvahaulla työntekijäesittelyn irlantilaisen start-upin sivulta. Copywriter, kuvan alla lukee.

Nostan hattua kollegalle.

Suljen välilehden ja nojaan tuolinselkään. Molemmat kirjoittajat ovat siis oikeita ihmisiä, joilla on oikea nimi ja oikeat tunteet.

Ensimmäinen näyte Fiverrin laadusta

”Congrats! Maryadams111 delivered your work”.

On kulunut kaksi päivää siitä, kun lähetin tilauksen Marylle, rhaloulle ja kolmannelle kirjoittajalle, derek122684:lle.

Naputtelen kärsimättömänä Fiverr-applikaatiota. Maryn teksti, 24_Fiverr, on jo aivan hyppysissäni. Viimein ruudulle aukeaa tekstivalli, jossa ensinäkemältä on ainakin viisisataa sanaa peräkkäin.

Silmäilen tekstin läpi. Se näyttäisi olevan englantia. Tai ainakin koostuvan englanninkielisistä sanoista, joita on ainakin viisisataa. Täsmälleen sitä, mitä keikkakuvauksessa luvattiinkin.

Ensivaikutelma tekstistä on lannistava. Tai kannustava, riippuen siitä, mitä odottaa viiden dollarin halpatuotannolta. Aikamuodot hyppivät, lauseista puuttuu sanoja, rekisteri vaihtelee lauseesta toiseen. Tyylistä tulee mieleen välttävä konekäännös, josta saa tarvitsemansa tiedon täydentämällä ja tulkitsemalla.

”There are many people who don’t worth $5, contrary, there are many people in the world who are willing to work for $5”, maryadams111 kirjoittaa. Monet ihmiset eivät viiden dollarin arvosta, päinvastoin, monet ihmiset ovat maailmassa, jotka haluavat työskennellä viidellä dollarilla.

Minulla ei ole kuin loukkaavia teorioita siitä, miten tällainen teksti on saatu aikaiseksi. Mary kertoo hyvin yleisesti tarinan siitä, miten hän löysi Fiverrin ja miten hän alkuvaikeuksien jälkeen nosti hintojaan jopa kymmeneen dollariin. Nyt hän on ammattikirjoittaja: ”The time goes on, and now I recognize as professional article writer.”

Googlailen tekstipätkiä kirjoituksesta, mutta vastaavuuksia ei löydy. Periaattessa teksti saattaa olla Google Translaten tuotos jostain muunkielisestä alkutekstistä, mutta en keksi, miten voisin varmistaa sen.

En ole pettynyt. Teksti on käyttökelvoton, mutta sain jo vitoselleni vastinetta. Siitä huolimatta päätän kokeilla onneani: pyydän maryadams111:tä editoimaan tekstiä ja korjaamaan siitä virheet. Mallivirheeksi annan yhden lauseista.

Kirjoittaja ei saa rahojaan ennen kuin tilaaja hyväksyy keikan. Kun palautan tekstin, kysyn lisäksi, kauanko hän on käyttänyt aikaa tekstin tekemiseen.

Anna tassu. Kieri.

8 points go to Romania

Markkinointi on odotusten hallintaa. Hyväkin työ voi aiheuttaa pettymyksen, jos asiakas odottaa erinomaista. Keskinkertainenkin lopputulos taas tuntuu hyvältä, jos odotukset ovat matalalla.

Viisi päivää tilauksen jälkeen Fiverr ilmoittaa, että rhalou on toimittanut tekstinsä.

Ennakkoluulojen perusteella odotan Romaniasta kaikkea muuta kuin täydellistä jälkeä, mutta olen positiivisesti yllättynyt: rhaloun tekstissä on sanoja, lauseita ja draaman aineksia. Se tuntuu ihmisen kirjoittamalta.

Rhalou kertoo aina pitäneensä kirjoittamisesta. Kun hän törmäsi freelancer-termiin, hän alkoi miettiä, voisiko hän tienata kirjoittamalla.

”Asiat muuttuivat vakaviksi vuosi ennen häitäni”, rhalou kertoo. ”Aloin etsiä tulonlähdettä. Mikä tahansa summa oli tervetullut, koska hääni tulisivat kalliiksi.”

Rhaloulla ei ollut mitään menetettävää. Hän löysi Fiverrin ja perusti profiilin. Parin viikon jälkeen hän sai ensimmäiset tilaukset ja sen jälkeen töitä on riittänyt.

”Teen paljon töitä ja keskityn jokaiseen tilaukseen. Yritän tuottaa parasta laatua. Tämä on suurin salaisuus”, rhalou kirjoittaa.

Aluksi rhalou möi palveluitaan Fiverrissa vain osa-aikaisesti, mutta kahden työn tekeminen alkoi näkyä perhe-elämässä. Tilanteen täytyi muuttua, joten hän päätti keskittyä Fiverriin.

Nyt hän valitsee itse työnsä, aikataulunsa ja lomansa. Pomokaan ei höyryä niskassa.

”Se, että olen päässyt tähän tilanteeseen, on vaatinut paljon töitä ja sitoutumista, mutta uskon, että jos nautit siitä, mitä teet, saat vielä joskus haluamasi. Haluamasi elämän”, rhalou lopettaa kirjoituksensa.

Hyväksyn tekstin toimitetuksi ja arvostelen tilauksen. Neljä dollaria vilahtaa Romaniaan. Pari päivää tämän jälkeen rhalou haluaa palauttaa rahani.

”Hei! Tekstisi oli hyvinkin vitosen arvoinen. Onko palautukseen jokin erityinen syy?” kysyn enkä vielä hyväksy rahojen palautusta. Pitäähän työstä palkka saada.

Tyttö sinä olet kolme tähteä

”I spent about 4-5 hours on this continuous”, maryadams111 kirjoittaa minulle uuden version saateviestissä. Rhaloun tekstiin verrattuna maryadams111:n kirjoitelma vaikuttaa yhä onnettomammalta.

Vertaan vanhaa ja uutta. Esimerkkinä antamani kohta on muutettu. ”For some people $5 is not sufficient amount, but it is not bad to start with $5.” Joillekin viisi dollaria ei ole riittävä määrä, mutta ei ole huono aloittaa vitosella.

Teksti on muuten pääosin sama. Muutama virhe on korjattu, muutama on tehty lisää. Yhteen lauseeseen Fiverr on muutettu feveriksi. ”On helppo käyttää kuumetta, koska se velottaa vain pikkusummia.”

Toivon, että virheen syypää on automaattinen tekstinkorjaus.

Hyväksyn tilauksen tehdyksi. Jos maryadams111 on kirjoittanut tällaista tekstiä ilmoittamansa 4–5 tuntia, hän on vitosensa ansainnut. Metatiedoista näen, että päivitettyä dokumenttia on tehty 65 minuuttia, eli kymmenen minuuttia ensimmäistä pitempään. Siitäkin ajasta vitonen on nappikauppaa.

Fiverr pyytää hyväksymisen yhteydessä arvostelemaan käyttäjän. Arvostelukohtia on kolme: palvelun laatu, vastasiko palvelu kuvausta ja uudelleenosto tai suosittelu. Annan maryadams111:lle viisi tähteä palvelusta, kolme tähteä vastaavuudesta ja kaksi tähteä uudelleenoston mahdollisuudesta.

Maryadams111:n keikan keskimääräiseen arvosanaan 4,8 verrattuna se on murska-arvio.

Minua hävettää, joten yritän paikata sanallisessa arviossa: ”Palvelu oli nopeaa ja ystävällistä. Teksti oli julkaisukelvoton, mutta OK viiden dollarin kirjoitukseksi. Siinä oli muutama kielioppivirhe ja paljon tilaa editoinnille. Sitä saa mistä maksaa.”

Painan lähetä, mutta luen palautteen uudestaan, kun on jo liian myöhäistä muuttaa sitä. Minua hävettää vielä enemmän, joten menen McDonald’siin ja tilaan juustohampurilaisen, vaikka tiedän, että siitä tulee huono olo.

Ugh. Valkoinen mies.

Lähetän briiffin kolmannelle kirjoittajalle samaan aikaan kuin kahdelle muulle.

Maksan vitosen, mutta Derek122684 ei palauta juttua kymmenen päivän kuluessa. Voisin peruuttaa tilauksen ja rahat palautuisivat PayPal-tililleni, mutta jätän sen auki. Kokeilen onneani neljännen kirjoittajan kanssa ja annan saman briiffin.

Maryadams111:ltä saan ostajana neljä tähteä. ”Good Experience.”

Kiitos.

On kulunut pari päivää siitä, kun rhalou halusi palauttaa rahani. Kun odotan hänen vastaustaan, tutkin, miten Fiverr arvottaa myyjiään. Rhalou on Fiverrin asteikolla Top Rated Seller, mikä tarkoittaa sitä, että hänen täytyy tehdä tietty määrä keikkoja kuukaudessa ja saada niistä järjestään täydet viisi tähteä.

Rhalou on saanut 1 423 arvostelua 4,9 tähden keskiarvolla. Minä annoin hänelle kolme ja puoli. Siksi rhalou halusi palauttaa rahani. Viiden tähden arvostelu oli hänelle arvokkaampi kuin viisi dollaria.

Fiverrin viestiketju myyjän ja ostajan välillä näyttää ruksia. ”CANCELLATION REQUEST DECLINED BY ME” siinä lukee. Koska en heti hyväksynyt palautusta, Fiverr on odottanut muutaman päivän ja sitten tulkinnut hiljaisuuteni kielloksi. Rhalou sai palkkansa, vaikka ei halunnut sitä.

Olen laskeutunut valkoisen miehen vimmalla tornistani ja jaan hyväntekeväisyyttäni vaikka väkisin.

Kuka koijaa ketä? Kokemuksia Fiverista

Elän kuplassa, jossa on merkitystä sillä, paljonko tienaa tunnissa. Minulle neljä dollaria tunnissa on riistoa; jollekin muulle se on neljä dollaria. Piste.

Rhalou sanoo saaneensa haluamansa elämän Fiverrin avulla. Minä sain sitä, mitä odotinkin. Rhalou laittaa hääpuvun päälle ja pyörii makuuhuoneen peilin edessä. Minä leimaan kellokortin ja juon toisen kupin kahvia.

Naapuritalon vuokratoimistossa suomalainen freelancer-yrittäjä laittaa valot kiinni perässään.

Yhdysvalloissa Fiverr sivelee minkkiturkkiaan. Vuonna 2015 se paritti yli 6 miljoonaa keikkaa ja suunta on ylöspäin. Fiverrin blogissa julkaistu vuosikatsaus on osuvasti nimetty: ”Goodbye 2015 and Thank You for Making Us Smile!

Jukka Aalho on oululainen markkinoinnin asiantuntija, joka käytti tämän jutun kirjoittamiseen ja tutkimiseen 13 tuntia ja 10,12  15,17 euroa.



Epilogi: Myöhemmin saan vielä tekstin neljänneltä kirjoittajalta, trevis24:ltä. Sekin vaikuttaa ihmisen kirjoittamalta. Maksan. Annan kaikkiin osa-alueisiin viisi tähteä.

”Outstanding Experience.”


Uusinta uutta inboxiin

Tilaa uutiskirje niin saat tiedon uusista jaksoista ja artikkeleista

Osallistu keskusteluun


14 vastausta artikkeliin “Fiverr – Kuka huijaa ketä? | Kokemuksia vitosen hanttihommista”

  1. Ville Pohjonen avatar
    Ville Pohjonen

    Mahtava teksti! Loistavaa tutkivaa journalismia! Outstanding Experience!

    1. Jukka Ahola avatar
      Jukka Ahola

      Täydellinen kommentti. Siirrän vitosen nyt sun tilille, kuten sovittiin.

      1. Lasse Lakela avatar
        Lasse Lakela

        ihan 5/7

        1. Jukka Ahola avatar
          Jukka Ahola

          Good Experience!

  2. Ville Kyytsönen avatar
    Ville Kyytsönen

    Moi,

    Kiitos tästä tekstistä. Löysin Fiverrin jokunen viikko sitten ja nyt olen pari kertaa käyttänyt sitä sellaisiin hommiin johon itsellä menee joko liikaa aikaa tai ei ole kykyä – kuten webbiliidien kaiveluun tai kevyiden videoiden tekemiseen. Aika kuraahan tuolta tulee, vaikka käyttääkin Top Rated-myyjiä ja maksaa keikoista jotain muuta kuin vitosen. Uskon että tätä kautta voi löytää hyviä tekijöitä ja niistä kannattaa sitten pitää kiinni, mutta opetteluun palaa vitosia jonkun verran.

    1. Jukka Ahola avatar
      Jukka Ahola

      Hei,

      kiitos kommentista. En ole itse tämän jutun tutkimisen jälkeen kokeillut Fiverria. Voisin kuvitella, että siellä on osa-alueita, joissa saa todennäköisemmin parempia lopputuloksia. Esimerkiksi voice-overeita olen kuullut tehtävän ihan kelpo laadulla, ainakin kelpo hinta–laatu-suhteella.

  3. Ap avatar
    Ap

    Huippukirjoitus! Hyödyllistä että tuli myös naurahdettua muutamaan otteeseen 🙂

  4. Kesti Kestinen avatar
    Kesti Kestinen

    Kiitos hienosta tutkivasta journalismistasi. En tiedä/tunne työhistoriaasi, mutta pidä sama linja jatkossakin! Olen huomannut, että näinä päivinä tutkiva journalismi on vähentynyt huomattavan paljon. Syynä ehkä halpuuttaminen tai tehostaminen (iltapäivälehdet) sekä sensurointi (suuret muut mediat).

    1. Jukka Ahola avatar

      Hei! Ja kiitoksia palautteesta. Linja olkoon samansuuntainen tulevaisuudessakin.

  5. Serkkupoika avatar
    Serkkupoika

    Kiitos tästä Jukka!

    1. Jukka Ahola avatar

      Kiitos, serkkupoika!

  6. Merja Björn avatar
    Merja Björn

    Kiitos. Meinasin jo pieniä kuviani kaupata, mutta tulin ansiostasi toisiin ajatuksiin. Ei tässä sentään huoraamaan aleta, mm. tuo sutenööri on luokaton ja muu kura päälle ..

    1. Jukka Aalho avatar

      Hei! Ja kiitos kommentista. Jutun kirjoittamisesta on jo yllättävän kauan aikaa ja tällaiset alustapalvelut ovat yleistyneetkin. Yleinen kaava taitaa kuitenkin olla, että kyseessä on kilpajuoksu kohti pohjaa suurimmalle osalle ihmisistä. Palveluntarjoaja parhaimmillaan saa kuorittua kermat päältä ja pahimmillaan ainakin rahat sijoittajilta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *