Lasereita. Savukoneita. Kirkkaita otsia ja enemmän impaktia kuin Muhammed Alin treenikämpillä. Ja yllättävän vähän tekoälyhypetystä. Sitä oli tämän vuoden Slush. Olin kaksi päivää oululaisen vauvateknologiayrityksen Nucun boothilla näyttämässä meidän toisen sukupolven tuotetta, joka auttaa vauvoja nukkumaan paremmin.

Pitchit löysivät uomansa päivän mittaan. Tarinan ydin kirkastui koukuiksi, jotka saivat silmäkulmat välähtelemään kiinnostuksesta. Hyvä tarina on hyvän tuotteen lisäksi yksi yrityksen tärkeimmistä asseteista.

Slushia edeltävällä viikolla olin aloittanut lukemaan Chip ja Dan Heathin kirjaa Made to Stick. Siinä määritellään tarttuvan idean kuusi ominaisuutta. Ne ovat:

  • yksinkertainen
  • yllättävä
  • konkreettinen
  • uskottava
  • tunteisiinvetoava
  • tarinallinen

Englanniksi niistä tulee akronyymi Success. Suomeksi niistä tulee akronyymi: YYKUTT. Katsotaan siis saisimmeko sinun laivasi käännettyä kohti YYKUTTia.

Käydään kohdat läpi esimerkkien kera. Voit kokeilla soveltaa niitä omaan yritykseesi ja sen erilaisiin pitcheihin.

Hyvän pitchin elementit

YKSINKERTAINEN

Nucu-alusta auttaa vauvoja nukkumaan paremmin luomalla sänkyyn saman tuntuman kuin vauvalla on sylissä. Tässä tuotteessa ollaan perusasioiden äärellä joten yksinkertaisuuden saavuttaminen on helpompaa kuin vaikkapa fintech-AI-SAAS-tuotteessa.

YLLÄTTÄVÄ

Yllättävä elementti Nucun osastolla oli tunne, jonka sai kun laittoi käden alustalle ja tunsi alustan sydämen värähtelyt. Yllätyksen huudahduksia aiheutti myös se, että äiti tai isä tai mummo voi sovelluksella siirtää oman sylinsä yksilölliset tuntumat Nucu-alustaan.

KONKREETTINEN

Meillä oli alueella kaksi alustaa, joita pystyi kokeilemaan itse. Paljon konkreettisemmaksi ei pääse.

USKOTTAVA

Uskottavuutta loivat ensimmäisen generaation kehitys ja pilotointi yhdessä Oysin kanssa.

TUNTEISIINVETOAVA

Silmäkulmat kostuivat monelta vanhemmalta kun he kuulivat ja kokeilivat Nucua. 

TARINALLINEN

Mistä saitte idean tähän, kysyi moni. Siihen oli helppo vastata kertomalla Nucun toimitusjohtajan Juha Hannulan oma tarina siitä, miten omat keskoskaksoset joutuivat keskoskaappeihin, mistä insinööri-isä sai kipinän löytää keino tuoda lisää ihmiskosketusta kliiniseen keskoskaappiin.

Kun mietit omaa pitchiäsi ja omaa tarinaasi, kokeile löytyykö siitä samanlaisia elementtejä. Muista siis lyhenne YYKUTT: yksinkertainen, yllättävä, konkreettinen, uskottava, tunteisiinvetoava ja tarinallinen.